Gminny Ośrodek Kultury w Tuchomiu

Dyniowe święto

Za nami kolejne czwartkowe spotkanie kulinarne w tuchomskim Centrum Międzynarodowych Spotkań. Tym razem tematem była dynia. Z okazji święta tego warzywa odbył się także konkurs kulinarny na najlepszą potrawę. Do konkursu zgłoszonych zostało 16 różnorodnych potraw: dżemy, sosy, przetwory, zapiekanki, kopytka, ciasta, zupy-kremy, potrawki. Jury w składzie: Bogumiła Ringwelska, Wioleta Lewi Kiedrowska, Bogumiła Paszylk, Monika Kempa wybrały trzy potrawy. Miejsce I zajęła Pani Krystyna Wantoch Rekowska z Masłowic Trzebiatkowskich z potrawą odsłona dyni, miejsce drugie zajęła Pani Magda Lew Kiedrowska z Ciemna z potrawą tarta dyniowa na orzechowym spodzie, miejsce III przypadło Pani Halinie Chamier Gliszczyńskiej z Tągowia i potrawie dyniowe sakiewki. Pomysłowość uczestników dyniowego święta jest ogromna. Co roku nowe pomysły na ciasta i zapiekanki, makarony, kluski i surówki. Organizatorzy przygotowali również wykład o wartościach odżywczych dyni oraz pokaz lifecooking. Przygotowane lody dyniowe zachwyciły wszystkich podobnie jak dyniowy sok kubuś, ciasta Kamili i pyszna zupa Pani Haliny. Kulminacją spotkania była oczywiście degustacja wszystkich potraw. Smacznego. Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy przygotowali potrawy do konkursu oraz zespołowi Sami Swoi za występ. Dyniowe święto zostało sfinansowane ze środków projektu Zdrowe Kuchcikowo ze środków Gminy Tuchomie.