Gminny Ośrodek Kultury w Tuchomiu

Festiwal Smaków Regionalnych – wyniki konkursu kulinarnego.

29 czerwca w Trzebiatkowej odbył się Festiwal Smaków Regionalnych. Tematem przewodnim tegorocznej edycji był pierogi kluski. Zgodnie z regulaminem uczestnikami konkursu mogły być osoby fizyczne jak i koła gospodyń wiejskich. Zgłoszone potrawy zostały podzielone na słodkie i wytrawne. Łącznie do konkursu zgłoszono sześć potraw w kategorii słodkie oraz dziesięć potraw w kategorii wytrawne. Wykonawcy tych kulinarnych dzieł postawili na prostotę i sprawdzone przepisy. Nie zabrakło też kulinarnych szaleństw w postaci pierogów z kaszanka, pierogów wegetariańskich, pierogów z pstrągiem czy z bobem. Zgłoszone specjały oceniało pięcioosobowe jury w składzie: Ewa Kalisz ( działaczka społeczna, właścicielka kwater agroturystycznych, pasjonatka kuchni), Krystyna Chwojnicka (kucharz z zawodu i pasji, znawca gastronomii), Beata Wójcik (przedstawicielka KGW Trzebiatkowa), Jan Żmuda Trzebiatowski (przedstawiciel Rodu z Trzebiatkowej), Łukasz Zołtkowski ( redaktor Kuriera Bytowskiego). Każda zgłoszona potrawa zostało oceniona według następujących kryteriów: smak, wygląd, oryginalność. Maksymalnie uzyskać można było 15 punktów od każdego jurora, łącznie 75 punktów.

Wyniki konkursu kulinarnego:

dania słodkie

miejsce I – Maria Jackiewicz Szreder z Masłowic Tuchomskich – kluseczki twarogowe z wiśniami – 73 pkt.

miejsce II – Anna Garbiak z Trzebiatkowej – pierogi leniwe z zsosoem śmietanowym – 68,6 pkt.

miejsce III – Jadwiga Chomka z Tuchomia – pierogi z jagodami – 65 pkt.

Za uczestnictwo nagrodzeni zostali: Sławomir Radzimirski ( zupa owocowa z kluskami), Paulina Krzyżyńska ( kopytka z sosem porzeczkowym), Józefa Krzyżyńska ( pierogi z jagodami).

dania wytrawne:

miejsce I – KGW Trzebiatkowa – pierogi z bobem- 74,5 pkt.

miejsce II – Sylwia Braksator z Masłowic Tuchomskich – pierogi wegetariańskie – 71 pkt.

miejsce III – KGW Kramarzyny – pierogi z kapusta i grzybami – 65 pkt.

Za uczestnictwo nagrodzeni zostali: Józefa Krzyżyńska ( pierogi ruskie, pierogi z kapusta), Andrzej Garbiak ( zupa mleczna z szarymi kluskami), Sylwia Braksator ( pierogi z kaszanka), KGW Kramarzyny ( pierogi ze szpinakiem, pierogi z pieczarami i serem, pierogi ruskie), Halina Krefta 9 pierogi z pstrąga), Jolanta Filarska ( kluski ślaskie z cebulka).

Serdecznie wszystkim gratulujemy! Dziękujemy za uczestnictwo, zaangażowanie i wspólna zabawę.

Galeria zdjęć dostępna: