Gminny Ośrodek Kultury w Tuchomiu

Święto dyni za nami! Wyniki konkursu kulinarnego.

Za nami kolejna edycja święta dyni w tuchomskim CMS. Tym razem na prośbę uczestników zgłoszone do konkursu kulinarnego potrawy zostały podzielone na trzy kategorie: dynia na słodko, przetwory oraz pozostałe dania z dyni. Do konkursu zgłoszone zostało 12 potraw z dyni. W kategorii przetwory nagrodzona została Pani Halina Chamier Gliszczyńska z Tągowia za marynatę o nazwie Jesienne przetwory zrobioną z kabaczka i papryki. W kategorii dynia na słodko I miejsce zajęła Pani Magdalena Lew Kiedrowska z Ciemna za sernik dyniowy na sposób korzenny, II miejsce zajęła Pani Marzena Żmuda Trzebiatowska z Łąkiego za babeczki z dynią i jabłkami, na III miejscu znalazły się naleśniki z dynią przygotowane przez Panią Bogumiłę Prondzińską z Gliśna Wielkiego. Jury postanowiło w tej kategorii przyznać miejsce czwarte wyjątkowej babce z dyni i dyniowej frużelinie przygotowanej przez sołtysową z Zagon Mariolę Melchert. W kategorii pozostałe dania z dyni I miejsce zajęły Panie Krystyna, Sylwia, Maryla, Eliza, Ania z Masłowic Tuchomskich za rewelacyjna zupę dyniową, drugie miejsce przypadło Pani Halinie Chamier Gliszczyńskiej z Tągowia za chleb z dynią, szpinakiem i smalcem, natomiast trzecie miejsce ponowie zajęły Panie z Masłowic Tuchomskich za wymyślone danie o nazwie zestaw dwudyniowy składający się z placuszków z dyni, pieczonej polędwicy oraz sosu kurkowego. W tej kategorii jury również postanowiło przyznać IV miejsce Pani Halinie Kreft za kurczaka z dynią, kaszą kuskus. Dla wszystkich uczestników dyniowego święta wystąpił zespół Sami Swoi przeplatając swoje muzyczne występy zabawnymi tekstami o dyni. Atmosfera tegorocznego święta była nie tylko smaczna ale również ciemna – w całym Tuchomiu nie było prądu, dlatego klimat tego kulinarnego spotkania był fantastyczny. Serdecznie dziękujemy wszystkim za wspólne spotkanie i do zobaczenia za rok.