Gminny Ośrodek Kultury w Tuchomiu

Święto Dyni

Święto Dyni

W czwartkowe popołudnie w tuchomskich gok-u było gwarno i tłoczno. Wszyscy z niecierpliwością oczekiwali na wyniki konkursu kulinarnego na najlepszą potrawę z dyni. Zgodnie z regulaminem zgłaszać mogły się osoby indywidualne oraz koła gospodyń wiejskich. Cel konkursu był jeden: zaskoczyć kubki smakowe jury. Zgłaszane potrawy były dzielone na trzy kategorie: słodkie, wytrawne i przetwory. Najwięcej zgłoszono dyniowych słodyczy – aż 14, 12 przetworów oraz 9 potraw  wytrawnych. Jury w składzie: Diana Krywiak, Jaromir Szroeder, Ewa Waśniewska, Małgorzata Wnuk Lipińska potrawy oceniało potrawy prawie 1,5 godziny pod względem smaku, wyglądu i oryginalności. Najmłodsi uczestnicy imprezy udział wzięli w konkursie pt. „ Dynia na wesoło”. Do konkursu zgłoszono 23 prace. Z tej okazji w WOK Trzebiatkowa zorganizowano specjalne zajęcia, celem których było przebranie przyniesionej przez siebie dyni. Święto Dyni swoim występem uświetnił zespół Sami Swoi, który przygotował specjalny utwór poświęcony dyni i tuchomskiemu świętu. Dodatkowym elementem dyniowego dnia były pokazy lifecooking przygotowany przez KGW Trzebiatkowa oraz KGW Nowe Huty. Każda drużyna przygotowała smaczną i zdrową przekąskę w postaci dyniowej leguminy i dyniowego koktajlu. Tego dnia dyniowe potrawy przygotowało Centrum Międzynarodowych Spotkań, smakowita zupa krem oraz tarta dyniowa z serem fetą i roszpunką. Serdecznie dziękujemy za pyszne potrawy.

Wyniki konkursu kulinarnego:

Kategoria przetwory:

I miejsce – Pani Beata Myszk – dyniowa konfitura z lawendą

II miejsce  – KGW Trzebiatkowa – dżem z dyni

III miejsce  – Renata Brotz – konfitura z dyni i pomarańczy

Za uczestnictwo: Pani Izabela Kierel, Pani Bronisława Wera, KGW Parchowo, Pani Małgorzata Prądzińska, Pani Eliza Mytkowska, Pani Kinga Domarus.

Kategoria wytrawne:

I miejsce – Małgorzata Brotz – gulasz z dyni

II miejsce – KGW Nowe Huty – sałatka z pieczonej dyni

III miejsce – Anna Maliszewska – krem z dyni

Za uczestnictwo: KGW Kramarzyny, Monika Staszków, Małgorzata Brzezińska, KGW Trzebiatkowa, Iryna Synenno.

Kategoria słodkie:

I miejsce – Magdalena Lew Kiedrowska – sernik dyniowy z polewa miodowo- orzechową

II miejsce – KGW Rabacino – deser z dyni

III miejsce – Małgorzata Prądzińska – galaretka z dyni

Za uczestnictwo: Anna Szreder, KGW Kramarzyny, Renata Domaros, Halina Chamier Gliszczyńska, Gabriela Garbicz, KGW Trzebiatkowa, Maria Madej, Sylwia Braksator, KGW Parchowo, Krystyna Wantoch Rekowska.

Serdecznie dziękujemy wszystkim za przygotowanie potraw. Do zobaczenia.