Gminny Ośrodek Kultury w Tuchomiu

Wyniki dyniowego konkursu kulinarnego.

11 października odbył się konkurs kulinarny. Tematyka konkursu związana była z dynią. Wariacji dyniowych potraw było niesamowicie dużo. Organizatorzy podzielili zgłoszone potrawy na trzy kategorie: słodkie, wytrawne, przetwory. Każdy dyniowy smakołyk oceniany był według trzech kryteriów: smak, wygląd, oryginalność. Jury w składzie Dariusz Narloch, Jacek Żmuda-Trzebiatowski, Diana Krywiak dokonało oceny 14 pomysłów na dynię.
Wyniki konkursu:
kategoria: przetwory
I miejsce – dyniowa nutella wykonana przez Panią Marylę Jackiewicz
II miejsce – nalewka z bani – Pani Halina Chamier Gliszczyńska
III miejsce – konfitura dyniowa Urszuli Jaszul
Gratulujemy pomysłowości Pani Joannie Ostrowskiej za przepyszny kompot z dyni.
kategoria: słodkie
I miejsce – tort dyniowy wow – Pani Halina Chamier Gliszczyńska
II miejsce – tort dyniowo – pomarańczowy – Pani Magdalena Lew – Kiedrowska
III miejsce – koktajl dyniowo-bananowy – Pani Stanisława Jaszul
Gratulujemy uczestnictwa Pani Annie Szreder i pomysłu na dyniowy deser.
kategoria: wytrawne
I miejsce – zupa gulaszowa z dyni – Pani Krystyna Wantoch Rekowska
II miejsce – sałatka z dyni z chlebem dyniowym – Pani Ewa Kalisz
III miejsce – chleb marchewkowo- dyniowy – Pani Emilia Kuczkowska
Gratulujemy Pani Sylwii Braksator, która przygotowała pierogi dyniowo – twaroghowe, Pani Marioli Melchert – trzy rodzaje past z dyni na pieczywie, bagietce i krakersach. Dziękujemy Pani Joannie Ostrowskiej za wspaniały krem z dyni.
Dyniowe święto to również występy artystyczne. W tym roku tradycyjne zaprezentował się zespół Sami Swoi,który porwał do śpiewu publiczność piosenką o dyni. Gościliśmy również wspaniały zespół Chłopy z Babami z Czarnej Dąbrówki pod przewodnictwem Pana Dariusza Narlocha. Serdecznie dziękujemy obu zespołom za fantastyczne występy.
Dziękujemy wszystkim gościom za wspólnie spędzone chwile.
fotorelacja dostępna na naszym profilu facebookowym