Festiwal Smaków Regionalnych wraz z konkursem kulinarnym w Trzebiatkowej
Festiwal Smaków Regionalnych w Trzebiatkowej
29 czerwca w Trzebiatkowej odbył się X jubileuszowy Festiwal Smaków Regionalnych. Tematem przewodnim konkursu kulinarnego były mąki. Celem wyboru tematu była promocja różnorodności tego produktu, poszukiwanie nietuzinkowych przepisów, eksperymentowane z różnymi rodzajami mąk.
Zgłoszone potrawy zostały podzielone na dwie kategorie: słodkie i wytrawne.
Potrawy były oceniane przez czteroosobowe jury w składzie:
Pani Halina Broc – przedstawiciel KGW Trzebiatkowa, Pani Teresa Leman – pracownik wydziału promocji Urzędu Gminy w Tuchomiu, Pani Diana Krywiak - Dyrektorka Gminnej Biblioteki Publicznej w Tuchomiu, Pan Łukasz Złotkowski – przedstawiciel prasy. Nagrody przyznano:
Kategoria słodkie:
Miejsce I – Beata Wójcik – pierogi z jagodami
Miejsce II – Stanisława Czekała – zupa owocowa z kluseczkami
Miejsce III – Natalia Szmidt – drożdżówki z jagodami
Kategoria wytrawne:
Miejsce I – Oliwia Wójcik – makaron z warzywami
Miejsce II – Beata Wójcik – pizza
Miejsce III – Dariusz Jakowicki – chleb warmiński
Wyróżnienia: KGW Trzebiatkowa – kluski śląskie, Wioleta Wójcik – zupa owocowa z kluskami
Nagroda specjalna ufundowana przez Starostwo Powiatowe w Bytowie – Oliwia Wójcik – makaron z warzywami.
Po zakończonym konkursie kulinarnym odbył się festyn z atrakcjami: wystawą motocykli, samochodów. Dla dzieci przygotowano specjalną strefę z dmuchańcami, animacjami, malowaniem twarzy.
Na koniec dziecięcych zabaw organizatorzy przygotowali piana party. Nie zabrakło również pysznego jedzenia przygotowanego przez Koło Gospodyń Wiejskich w Trzebiatkowej. Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w organizację i przeprowadzenie festynu oraz konkursu kulinarnego.
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!